cover_img

Thanksgiving Day

avagy a Hálaadás ünnepe Amerikában

Thanksgiving Day

A sok finomságtól roskadozó asztalok, a sütőben óriási pulyka, meghitt családi – baráti hangulat… ki ne látott volna már Hálaadásnapi ünneplést az amerikai filmekben? Arra a kérdésre viszont, hogy pontosan mit ünnepelnek ilyenkor és hogy ez az ünnep miért fontosabb számukra még szinte a karácsonynál is, csak kevesen tudjuk a választ. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb Hálaadás nappal kapcsolatos „tudnivalókat”.

 

Mikor és hol ünneplik a Hálaadás napját?

Kanadában és az Egyesült Államokban nemzeti ünnep a Hálaadás. Valamikor egyházi ünnepként indult, de mára már vallástól függetlenül, mindenki ünnepe lett.  Kanadában október második hétfőjén, az Egyesült Államokban pedig november negyedik csütörtökén ünneplik.

 

Mit ünnepelnek ilyenkor?

A legtöbb kultúra, nemzet történetében fellelhető egy olyan ünnep, amikor az emberek kinyilvánítják a  termés iránti hálájukat. Az amerikai hálaadás hagyománya Angliából ered, a Mayflower nevű hajón érkező zarándokok hozták magukkal. A bevándorlók számára nagyon nehéz volt az élet az „Új-Világban”, sokan megbetegedtek, meghaltak közülük. Az őslakos indiánok tanították meg számukra, hogyan kell kukoricát és egyéb növényeket termeszteni, halászni és vadászni. A telepesek 1621-ben, az első sikeres aratást követően hálájuk jeléül, az őslakos indiánokkal együtt egy három napos fesztivált tartottak.  Az igazság az, hogy az akkori Hálaadásnapi ünneplés szinte semmiben nem hasonlított a maira… nem pulykát ettek, hanem szarvast, nem volt tökös pite, sem krumpli!

 

Az ünnepet ezt követően is megtartották, de a legtöbb államban más időpontban. 1789-ben George Washington november 26-át javasolta egy nemzeti Hálaadásnapi ünneplésre, majd 1863-ban, amikor  véget ért a véres polgárháború, Abraham Lincoln nyilvánította november negyedik csütörtökét nemzeti ünneppé, mert kellett egy közös, mindenki számára fontos, igazi amerikai ünnep. Hozzá kell tennünk, hogy nem lenne ma a Hálaadás napja nemzeti ünnep, egy Sarah Josepha Hale nevű újságíró nélkül, aki az egységes ünnep mellett kampányolt. Az ő munkásságának köszönhetőek a mai hálaadásnapi hagyományok is.

 

Hogyan ünneplik a Hálaadás napját?

Bár eredetileg a termésért, majd a békéért adtak hálát, a hálaadás ünnepe kiváló lehetőséget biztosít ma arra, hogy az emberek kimutassák hálájukat és köszönetüket mindazért amijük és akijük van. Egy csodálatos lehetőség arra, hogy összejöjjenek a családok, élvezzék egymás társaságát és vidáman, közösen töltsenek pár napot. Egy négy napos hétvége kezdete, amelyet sokan előnyben részesítenek a karácsonnyal szemben is.  Ilyenkor a legtöbb helyen különböző finomságokkal töltött pulykát, krumplipürét, olajbogyót, áfonyaszószt kínálnak és a legszebb étkészletekkel terítenek.

 

Tudtátok, hogy egy pulykának mindig megkegyelmez az elnök?

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke minden évben megkegyelmez egy hálaadásnapi pulykának, aki sohasem kerülhet az asztalra, mert elnyeri az “Egyesült Államok Pulykája” címet és élete végéig védettséget élvez. A mai kis angol mondókánk is ehhez kapcsolódik!

 

Five little turkeys by the barn door,

One waddled off, then there were four.

Four little turkeys under a tree,

One waddled off, then there were three.

Three little turkeys with nothing to do,

One waddled off, then there were two.

Two little turkeys in the noonday sun,

One waddled off, then there was one.

One little turkey better run away!

Soon will come Thanksgiving Day!

 

Five little turkeys by the barn door,

One waddled off, then there were four.

Four little turkeys under a tree,

One waddled off, then there were three.

Three little turkeys with nothing to do,

One waddled off, then there were two.

Two little turkeys in the noonday sun,

One waddled off, then there was one.

One little turkey better run away!

Soon will come Thanksgiving Day!

 

This song was originally posted at:

https://bussongs.com/songs/five-little-turkeys.php

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.