cover_img

A zene csodálatos hatása a kisgyermekek fejlődésére

A zene csodálatos hatása a kisgyermekek fejlődésére

Te is szoktál énekelni a babádnak, kisgyermekednek?

Lehet, hogy úgy gondolod nincs hallásod, vagy esetleg nem tudsz énekelni és mégis azon kapod magad, hogy dúdolsz
egy dalt ringatáskor vagy énekelsz az önfeledt játék közben? Kíváncsi vagy, hogy miért teszed ezt?

Anyukák, apukák, nagyszülők, nagynénik, nagybácsik, óvónénik, tanítónénik – mindenki énekel a kicsiknek. Teljesen átlagos felnőttek, teljesen átlagos családokban, sokszor akár hamisan. Mert valójában még ez sem számít, hogy hamis-e az az ének.
 

A zene út a tanuláshoz, önkifejezéshez

Minden kultúrában énekeltek és énekelnek a kisbabáknak – dalolnak, dúdolnak, ringatnak. A zene erős hatással van a kisgyerekekre. Út a tanuláshoz és az önkifejezéshez.

Ezért a felnőttek időtlen idők óta énekeltek a gyerekeknek. Ezzel irányíthatták a gyerekek érzelmeit. Altatták, ébresztették, nyugtatták vagy épp ellenkezőleg, buzdították őket valami vidám dologra és nem utolsó sorban, beszélni tanították őket az énekek által.

Egy dal, a felépítéséből adódóan adott keretek között, kisebb mozgásteret biztosít a kifejezésre, kötött a szerkezete. Ez egyfajta biztonságot nyújt, könnyebb általa kommunikálni, az ismétlődések, a refrének segítik a tanulást.

 

Hogyan kapcsolódik a zene a nyelvtanuláshoz?

A zene és a nyelv szoros kapcsolatban állnak egymással. Az akusztikus vonásaik sokszor megegyeznek. Mindkettővel üzenetet továbbítunk.

A gyerekdalok segítik a kicsiket a beszéd elsajátításban, ami erősen intuitív folyamat. A nyelv tele van váltakozó hangzókkal, szótagokkal, szavakkal. Szabályait ösztönösen tanulják meg a gyerekek használni. Ezeket nagyon nehéz lenne elmagyarázni, ezért is tökéletes módja a gyakorlásnak az ének.

Angol foglalkozásainkon mi is nagyon sokat énekelünk a gyerekekkel, és a szülőket is arra buzdítjuk, hogy otthon is hallgassák együtt a gyerekekkel minél többet a klub dalait.
 

Hozzuk létre a csodát!

 

A hangrögzítés előtt a zene csak akkor és úgy létezett, ha valaki élőben énekelt. A mai modern technika azonban lehetővé teszi már, hogy bármikor, szinte bármilyen zenét hallgathassunk – vagy épp ne hallgassunk.

De zenét hallgatni mégis teljesen más élményt jelent, mint zenélni. Zenéléssel én hozom létre a csodát. Én vagyok az alkotó.

Szerencsére egyre inkább terjed – a DIY (Do-it-yourself) – az öntevékenység – amikor mi hozunk létre valamit. Horgolunk, barkácsolunk, főzőcskézünk és éneklünk.

Újra felfedezzük az alkotás örömét – és ezáltal azt, hogy énekelni jó. Én is énekelhetek. Én is tudok énekelni.

A gyerek énekelhet egyedül, vagy neki, vele énekelnek. Nem számít, milyen éneket választunk, esetleg hamisan
éneklünk-e. Az éneklésen van a hangsúly.
 

 

Hogyan fejleszti a zene a mozgást?

A zenés, ritmusos játékok egyben a motorikus készségeket is fejlesztik.
A ritmusra történő mozgás, ringatózás, tánc a durva motorikát fejleszti, míg a különböző hangszerek próbálgatása, később az azokon való gyakorlás a finommozgásos készségeket alakítja.
 

Zenés baba mama foglalkozások – minőségi együtt töltött idő

A zene világa csodálatos felfedezésekre ad esélyt és minőségi együtt töltött időt biztosít kicsiknek, nagyoknak egyaránt, arról nem is beszélve milyen óriási pozitív hatása van az anyanyelv és más nyelvek elsajátítására is.

A kisgyerekek zenés foglalkozásainál fontos, hogy a zene és a mozgás szoros egységet alkot. A kicsik ugyanis ösztönösen mozogni kezdenek, amikor meghallják a zenét. Születésüktől fogva egy beépített ritmus- és dallamérzékelő működik bennük. Ezt az ösztönös tevékenységet kell támogatnunk.

A kisgyerek még nem foglakozik azzal, hogy mások mit gondolnak, míg ezzel ellentétben a felnőttek, mindig a saját viselkedésüket elemzik. A gyerekek egybeolvadnak a zenével és a ritmussal, amire mi már felnőttként alig vagyunk képesek.

A fejlesztés és tanulás során fontos, hogy ne feledkezzünk meg a tevékenység által nyújtott élményről, örömről. Ezért hát énekeljünk, zenéljünk otthon is bátran!

 

Vidám, zenés angol baba-mama foglalkozásainkról itt olvashatsz bővebben!
 

 

 

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.