cover_img

Apák napja a világban és nálunk

 Apák napja a világban és nálunk

Azt gondolhatjuk, hogy karácsony, vagy anyák napja környékén égnek leginkább a telefon vezetékek. De meglepő módon, telefonhívások tekintetében az egyik legforgalmasabb nap az apák napja. Egy olyan nap, amit Európa- és világszerte is ünnepelnek, Magyarországon azonban leginkább csak hallomásból ismerünk.

De mikor tartják egyáltalán az apák napját?

Ez országonként változó. Van, ahol márciusban, van, ahol júniusban, de az őszi ünneplések – szeptemberben, novemberben sem ritkák. A világban a leginkább elterjedt napja június harmadik vasárnapja.

Honnan ered ez az ünnep?

1910-ben Sonora Smart Dodd épp egy anyák napi misén ült, amikor felmerült benne, hogy az anyákhoz hasonlóan, az édesapákat is hála és köszönet illetné mindazért, amit a családjukért tesznek.

Sonora Dodd édesapja az amerikai függetlenségi háború veteránja volt, aki egyedül nevelte hat gyermekét. Feleségét a hatodik gyermeke születésekor veszítette el.  Sonora kivételesnek érezte édesapját, ezért 1909-ben megkérte a helyi tiszteletest, hogy mondjon hálaadó misét Mr. Dodd emlékére. A mise június harmadik vasárnapján volt. Ezt követően kezdett elterjedni az apák megünneplése. Az első apák napját 1910. június 10-én ünnepelték a Washington állambeli Spokaneban.

Mikor lett hivatalos ünnep az apák napja?

1972-ben iktatta törvénybe nemzeti ünnepként az apák napját Richard Nixon, az akkori amerikai elnök.

Érdekességek az apák napjáról

- Az apák napja vélhetően sokkal régebbi időkre vezethető vissza, mint gondolnánk. A régészek egy 4000 éves, agyagba vésett apák napi üdvözletet találtak, mellyel egy babilóniai ifjú kívánt jó egészséget és hosszú életet apjának.

- Thaiföldön az apák napja egybeesik a király születésnapjával.

- 2010-ben Ramjit Raghav volt a világ legidősebb apukája – 94 éves korában született meg az első gyermeke. Raghav egészen 80 éves koráig agglegény volt. (A legfiatalabb apukáról itt és most nem tennék említést erkölcsi okokból. Legyen annyi elég, nagyon fiatal volt, túl fiatal – még szinte gyerek)

- Johann Sebastian Bach nem csak zeneileg volt termékeny. Élete 65 éve alatt két feleségtől összesen 20 gyermeke született.

- 90 millió képeslapot küldenek ezen a napon, ami képeslap küldés szempontjából a negyedik legforgalmasabb ünnep az évben.

- Az állatvilágban is vannak ám odaadó apák! Ne feledkezzünk meg a császárpingvinekről, ahol a hím gondozza és kelti ki a kicsinyeket. De ott van még a csikóhal is, ahol a hím egyed az, aki egy sajátos költőzsebben hordozza és gondozza a megtermékenyített ikrákat. Az emlősök közül valószínűleg a dél-amerikai selyemmajmok érdemlik ki a legelkötelezettebb apa címet. Az állatvilágban az apák nemigen kapnak hálát utódaiktól az erőfeszítéseikért. Jutalmuk csupán annyi, hogy génjeik közül tovább örökítenek néhányat.

Igaz, Magyarországon még nincs túl nagy hagyománya az apák napjának, de miért is ne kedveskedhetnénk mi is az édesapáknak az év egy napján. Cserébe azért a sok gondoskodásért, szeretetért, amit tőlük kapunk. Merjünk túllépni a tömegcikkeken, a boltban kapható, porosodásra, vagy szekrény legmélyebb sarkába ítélt vackokon. Alkossunk valami egyedit, amin látszik, szívvel-lélekkel, rá gondolva, csak Neki készítettük!

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.