cover_img

Hogyan befolyásolják a szülői minták gyermekeink fejlődését?

 Hogyan befolyásolják a szülői minták gyermekeink fejlődését?

A gyerekek önkéntelenül, tudattalanul is másolják a szülői mintákat, szüleik viselkedésmódját, problémamegoldó készségét, hogy felnőttként mindezt hasznosíthassák.   Amennyiben megkapják a számukra szükséges érzelmi biztonságot, s szüleik, környezetük jó példával szolgálnak, viselkedésük rohamosan a megfelelő irányban változik.  

Bámulatos a tempó, ahogy a kicsi gyerekek fejlődnek, ahogy személyiségük kibontakozik.

Az örökléstani adottságok csak egy részét képezik annak, amivé utódunk válik. A finomhangolást a környezet végzi el.

 

De mégis hogyan hat a környezet a gyermek fejlődésére?

Nem is gondolnánk, hogy még a legapróbb cselekedetünknek is milyen fontos szerepe van abban, ahogyan gyerekünk viselkedik.

A fejlődés korai szakaszában a legnagyobb biztonságot, érzelmi kötődést a szülők jelentik a kisgyerekeknek. A feltétel nélküli kötődés miatt a szülőket tekinti legfőbb példának.
A szülő minden tekintetben minta gyermeke számára, de amiben ez mégis a legkifejezettebben látszik, az a gyermek viselkedése, az általa elsajátított szokások és szabályok rendszere. 

 

A gyermek számára a szülő nem csak az anyát és apát jelenti, hanem a mintát is.  

 

Mi lehetne nagyobb jutalom egy gyermek számára, mint szülei dicsérete és elismerése?
Érdemes odafigyelni arra szülőként, hogy mit és hogyan teszünk.
Ha cselekedeteink a szóban elmondottakat nem erősítik meg, akkor a gyermek hajlamosabb lesz tetteink követésére. Olyan hétköznapi dolgokban is megjelenik mindez, mint a játék, vagy akár a rendrakás. 

 

Kisgyermekkorban, a személyes fejlődés bimbózásakor, a gyerekek elsősorban másolják azt, amit tesznek.

Anya megeszi a főzeléket.

Apa megtöröli a lábát, amikor belép az ajtón.

Anya gyorsan, viccesen reagálja le, ha eltörik egy pohár.

 

De ugyanez a másolás vonatkozik arra is, hogy mi az, amit NEM csinálunk.

Napos időben nem mozdulunk ki a lakásból.

Ha hív a nagymama és nem válaszolunk rá.

Mindkét listát a végtelenségig lehetne folytatni. 

 

Amikor mintákról beszélünk, ne feledkezzünk meg arról, hogy időnként porszem csúszik a gépezetbe és hibákat követünk el. Mivel szülőként is csak emberek vagyunk, ezek a hibák is jó tanítási alapul szolgálnak –  akár csak azzal, hogy elismerjük, hibáztunk és megpróbáljuk orvosolni a bakit. Szervesen kapcsolódik a hibákhoz a problémamegoldás, konfliktuskezelés is. Hogyan reagáljuk le a dolgot. Rástresszelünk? Ordibálunk? Csapkodni kezdünk? Vagy netán nyugodtak maradunk? Ezt mind, mind látja, és idővel utánozni fogja gyermekünk.

Gyermekeink fejlődése szempontjából ezért, minden magyarázatnál meghatározóbb az a családi minta, amit nyújtani tudunk.

 

Miként tudjuk a szülői mintákat a játékos angol foglalkozásokon hasznosítani?

Baba-mama csoportjaink alap pillére a kicsikkel közös játék.

Foglalkozásaink alatt a klubvezető számos verset, mondókát, éneket, játékot mutat be, játszik el az órán résztvevőkkel. Ilyenkor fontos, hogy a szülők is tevékenyen utánozzák a látottakat, hallottakat.

A feladatok lekövetése azért is fontos, mivel ezeket utána otthon is, saját környezetben, tudják majd gyakorolni. A tanulás még hatékonyabbá válik ezáltal.

Sokszor felmerül a kérdés a szülőben, hogy  – Hiszen én nem is tudok angolul! Nincs hangom, minek énekeljek?

 

Baby Club foglalkozások a vidám angol tanulás mellett erősítik a kicsik kötődését anyukájukhoz.

 

Ne feledjük: gyermekünk számára az édesanyja hangja a legszebb – ezt semmilyen cd, vagy videomegosztó csatorna nem tudja felülmúlni, helyettesíteni!

 

Az sem akadály, hogy a szülő nem tud angolul. Ahogy a kicsik megtanulják a mondókákat, az anyukájuk is ugyanolyan sebesen memorizálják azt és észrevétlenül beépül agyuk mélyebb barázdáiba. A tanév végére ugrásszerű fejlődés figyelhető meg a szülők nyelvtudásában is.

 

A közös, jókedvű foglalkozás az egyik legfontosabb, legmélyebb élmény gyermekünk számára. Legyen a foglalkozás mindenki számára vidám, élményteljes.

 

Gyermekünk viselkedése minden esetben tükröt mutat nekünk, ezért igyekezzünk úgy viselkedni, hogy jó legyen mindig belenézni abba a tükörbe. 

 

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.