cover_img

Első osztályosok leszünk! – II. rész

Amikor már iskolába járunk

 Első osztályosok leszünk! – II. rész

Már csak néhány nap választ el minket attól, hogy megnyíljanak az iskolák kapui a gyermekek előtt. Talán mindenkinek sikerült lelkiekben is ráhangolódni a sulikezdésre és beszereztünk minden eszközt is, amire gyermekünknek szüksége lesz a tanév során.

 

Ígéretünkhöz híven, folytatjuk iskolás cikkünket, amelyben már konkrétan az iskolai élettel kapcsolatosan írunk hasznos tanácsokat.

 

Bár iskolás a gyerkőc, a játék ugyanúgy nagyon fontos

 

Ha már gyermekünk el is kezdte az iskolát, egy lényeges dologról ne feledkezzünk meg! Ő még ugyanúgy kisgyerkőc maradt. Továbbra is nagyon fontos számára a játék, a mozgás és a mese! Figyeljünk arra, hogy ezek a számára lényeges mozzanatok ne tűnjenek el mindennapjaiból. Meséljünk neki minden nap, játsszunk vele, ha igényli! Játékkal, meséléssel is remekül hozzájárulunk iskolai készségeinek fejlesztéséhez. Persze figyeljünk oda a házi feladatokra, gyakoroljunk kicsit, ha kell, de semmiképp se vigyük túlzásba!

 

Játékosan angolul is

 

Cikkünk első részében már említettük, hogy nyelviskoláinkban a gyerkőcök játékos körülmények között tanulnak angolul. Ez azért is nagyon fontos, mert így biztosan megszerettetjük velük az angol nyelvet, ami a mai világunkban már nélkülözhetetlen. Emellett játék közben észrevétlenül tanulnak a lurkók, a későbbiekben pedig szívesen angoloznak majd az általános iskolai nyelvórákon, sőt, az egyik kedvenc tantárgyuk lesz! 

 

Ezért van az, hogy a Kids Club nyelviskoláinkba örömmel járnak az iskoláskorú gyerekek is, egy felüdülés, kikapcsolódás számukra a délutáni angolozás. 

 

Új közeg, új szabályok: adjunk időt gyermekünknek

 

Bár a kisgyerekek hamar megszokják az új közösséget és szabályokat, időt kell nekik adni, amíg belerázódnak az iskolai életbe! Ne lepődjünk meg, ha gyermekünk az első időszakban kicsit szélsőségesen viselkedik! Előfordulhat, hogy szorong, nem tud leválni a szüleiről. Alaptalan sírásokba kezdhet iskolakezdéskor, agresszívvá válhat, bepisilhet, annak ellenére, hogy már teljesen szobatiszta, étvágytalanná válhat, belázasodhat stb. Kezeljük türelmesen a helyzetet és mindig jusson eszünkbe, hogy ez csupán átmeneti és a szokatlan viselkedésének lelki okai vannak.

 

Fontos a napi kapcsolatápolás

 

Elég rohanó világban élünk, felemészt bennünket a munka és a vele járó stressz. Ennek ellenére próbáljunk meg felülkerekedni a napi problémáinkon, és amikor délután vagy estefelé találkozunk gyermekünkkel, feltétlenül üljünk le vele egy kicsit beszélgetni és játszani! Beszéljük meg vele, hogy mi történt aznap az iskolában. Ha már az elején kialakítunk egy igazán mély bizalmi köteléket, a későbbiekben gond nélkül beszélni fog mindennapjairól, nem titkolózik majd előttünk.

 

Ne felejtsük el azt sem, hogy ha most jó kapcsolatot ápolunk gyermekünkkel, az felnőtt korára is kihatással lesz, így nagyobb bizalommal fordul majd hozzánk felnőttként is. Kiváló alkalom a kötetlen beszélgetésre a séta, ha nem lakunk túl messze és megtehetjük, akkor menjünk együtt gyalog az iskolába vagy sétáljunk hazafelé, útba ejtve esetleg egy játszóteret.

 

Tartsuk a kapcsolatot a tanító nénikkel, tanító bácsikkal is

 

Nagyon fontos, hogy a tanítóktól rendszeresen felvilágosítást kérjünk gyermekünk iskolai fejlődéséről. Ők látják igazán, hogy csemeténknek mit kell tudnia, miben van esetleg elmaradása. Könnyebb megoldani a tanév során felmerülő problémákat, ha azt közösen átbeszéljük. Tájékoztassuk arról is a tanítókat, ha gyermekünk iskolán kívüli életében lényeges változás történt, hiszen ez kihatással lehet iskolai eredményeire, magatartására is.

 

Segítsünk gyermekünknek rendben tartani felszereléseit, gondoskodjunk elemi szükségleteiről!

 

Az első időszakban mindenképp ellenőrizzük, hogy gyermekünk tanszerei rendben legyenek! Természetesen fontos az önállóságra törekvés, de ezt úgy tudjuk igazán kialakítani a gyerkőcnél, ha eleinte együtt pakoljuk össze a másnapra szükséges eszközöket. Soha ne pakoljuk el helyette a dolgait, még ha így gyorsabbnak is tűnik, mert akkor a későbbiekben sem lesz önálló a gyerkőc!

 

Rendkívül fontos gyermekünk elemi szükségleteinek kielégítése is. Mindig reggelizzen otthon, még akkor is, ha be van fizetve tízóraira! Legyen nála megfelelő mennyiségű folyadék, lehetőleg víz, hisz ez segíti legjobban az agyműködést. Keljünk fel időben, mert a kapkodás csak feszültséget teremt a gyerkőcben, ami az iskolai közérzetére is kihatással lehet.

 

Mindenkinek nagyon vidám, örömteli iskolakezdést kívánunk!

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.