cover_img

Hogyan szoktassuk hozzá gyermekeinket a rendrakáshoz?

Hogyan szoktassuk hozzá gyermekeinket a rendrakáshoz?

Most, hogy beköszöntött az esősebb, hidegebb idő, a gyerekek több időt töltenek el a lakásban és ezzel együtt szobájukban is. Ilyenkor pedig a játék helyszínén pillanatok alatt ki is alakul egy hatalmas nagy káosz, amelynek a megszüntetése nem egyszerű feladat. Hogyan érjük el, hogy gyermekeink elpakolják maguk után a sok játékot? Ebben szeretnénk néhány ötletet adni.

 

Tanítsuk meg gyermekeinket, hogyan kell rendet rakni

 

Bár sokkal egyszerűbb, ha mi magunk pakoljuk el gyorsan a rengeteg játékot, hosszú távon egyéb teendőink mellett ez rendkívül kimerítővé válhat. Emellett pedig gyermekünk is ezt szokja meg és a későbbiekben sem lesz hajlandó rendet tartani.

 

A kezdetekben mindig együtt pakoljuk el a játékokat, amíg ki nem alakul a gyerkőcöknél egy rutin. Ez természetesen eleinte több időráfordítást és fáradságot igényel a részünkről, hisz amikor a gyerekekkel együtt pakolunk, első körben sokkal lassabban megy, mintha mi magunk gyorsan a helyére tennénk mindent.

 

Énekelve még rendet rakni is egyszerűbb és játékosabb

 

Ha kicsit játékossá tesszük a pakolást, csemetéinknek sokkal nagyobb kedvük lesz elpakolniuk maguk után. Rendrakás közben iktassunk be rutin dalokat és így máris élvezetesebbé válik a pakolás.

 

Kids Club nyelvi foglalkozásainkon is alkalmazunk rendrakó rutin dalocskát, hisz a gyerekek ott is részt vesznek az eszközök elpakolásában egy-egy játékos feladat után. Ilyenkor a klubvezetővel együtt énekelve gyorsan a helyére kerül minden játék. Bármennyire is hihetetlen, nem sok idő kell ahhoz, hogy a gyerekek maguktól elkezdjenek pakolni, ha meghallják a dalt.

 

Tartsunk kevesebb játékot elérhető helyen

 

Kevesebb játékkal egyrészt nem lehet akkora káoszt létrehozni, másrészt pedig sokkal jobban leköti gyermekünk figyelmét egy-egy eszköz, mintha a játéktárának minden darabja rendelkezésére állna egy adott pillanatban. A gyerkőc hamar megunja játékait, viszont ha egy ideig nem látja a már megunt játékát, a későbbiekben újra ugyanolyan örömmel lesz képes vele játszani, mint amikor először látta. Érdemes tehát kialakítani egy körforgást, és így mindig előkerülhet valami rég nem látott, már-már elfeledett, ismét nagy újdonságnak tűnő játék.

 

Készültünk egy újabb angol dallal is

 

Az alábbi linkre kattintva hallgassátok meg gyermeketekkel ezt a szuper jó, mégis egyszerű angol dalt, pl. rendrakás közben.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.