cover_img

Valójában mikor is van farsang és mi az a farsang farka?

 Valójában mikor is van farsang és mi az a farsang farka?

Valójában mikor is van farsang és mi az a farsang farka?

 
 
 

Farsangi mulatságok

 

A farsangról legtöbbünknek a farsangi bál és az a mennyei szalagos fánk jut eszébe. Gyerkőceinknek lázasan keressük ilyenkor a farsangi jelmezeket, aminek a beszerzése vagy elkészítése olykor komoly kihívást jelent, főleg, ha csemeténknek speciális igényei merülnek fel a beöltözéssel kapcsolatosan.

 

Ha már ennyit készülünk a farsangra, talán többünket érdekel, hogy mégis milyen hagyományai vannak ennek az időszaknak.

 

Hallottatok már a farsangi fánk történetéről? Vajon milyen finomságot készítenek ilyenkor Angliában? És hogyan köthetjük össze a farsangi készülődést egy kis angol gyakorlással? Ezekre és további hasonló kérdésekre mind-mind választ kaphattok lentebb.

 

Valójában mikor is van farsang és mi az a farsang farka?

 

Vízkeresztkor (január 6-án) kezdődik el a farsang időszaka, amely egészen hamvazó szerdáig tart. Ezt az időszakot a vidám lakomák, bálok, mulatságok jellemzik.

 

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén a „farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, amely egyben télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karnevált, pl. riói karnevált, velencei karnevált. Magyarországon pedig ekkor kerül megrendezésre a farsang legnevezetesebb eseménye, a mohácsi busójárás.

 

Miről szólt régen a farsang a magyarság körében?

 

A farsang a párválasztás időszaka volt, egyben fontos esküvői szezon, mivel a húsvéti böjt időszakában már tilos volt esküvőt tartani. A falvakban a legények szervezték a bálokat. A lányok rokonaik közvetítésével bokrétát adtak a kiszemelt legénynek, aki a farsang végén (farsangvasárnapkor) nyilvános színvallásként a kalapjára tűzte. A báli szezon és táncmulatság lényege az eljegyzés volt.

 

Farsanghétfőn (a farsang farkának középső napján) tartották az asszonyfarsangot. Ezen a napon a nők korlátlanul ihattak, nótázhattak, férfi módra mulattak.

 

A farsang elengedhetetlen kelléke: a farsangi fánk

 

A farsangi időszak legjellegzetesebb édessége nálunk a farsangi fánk. Legismertebb fajtája a szalagos fánk.

 

A farsangi fánk eredetére többféle történet is létezik.

 

Egyik történet egy párizsi bálra vezethető vissza, amikor az álruhában táncoló Marie Antoinette megízlelte a mézeskalácsosok által készített egyszerű paraszti fánkot, majd megvette a mézeskalácsos egész kosarát. Elmondatta magának a receptjét is, megtanította rá cukrászát és a fánk a francia királyi udvar ünnepi fogása lett.

 

Egy másik forrás szerint a fánk története Bécsben kezdődött. Amikor egy Krapfen nevű pék meghalt, a felesége vette át a pékség vezetését. Egy napon a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók egyre türelmetlenebbek lettek. A pékné kijött a sodrából és egy darab kenyértésztát valakinek a fejéhez akart vágni. A célt elvétette és a tészta a kályhán lévő forró zsírral teli lábosba pottyant, amely pár perc alatt aranybarnára sült.

 

Az alábbi linken számos fánk recept közül válogathattok kedvetekre:

 

https://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/fank/farsangi-fank

 

Milyen finomságot készítenek farsangkor Angliában?

 

Angliában a legjellegzetesebb édesség ilyenkor a palacsinta.

 

A farsangi időszak itt a palacsinta nappal (Pancake-day) ér véget. A palacsinta-nap lényege, hogy még utoljára összeszedik a szükséges összetevőket és palacsintát készítenek belőlük, hogy elfogyjon minden és ne is kísértsen senkit a böjti időszakban.

Ezen a napon országszerte futóversenyeket rendeznek, melyen a versenyzők kötényben, serpenyővel a kezükben, palacsintát dobálva vesznek részt.

 

Honnan is ered a palacsintafutás (pancake race) hagyománya?

 

1444-ben egy szorgos háziasszony úgy elmerült a palacsintasütésben, hogy megfeledkezett a miséről. A harangszó juttatta eszébe. Úgy sietett, hogy a palacsintasütőt is elfelejtette lerakni, futott végig a falun serpenyőstül, palacsintástul.

 

Farsangi kézműveskedés, továbbá fánk-, esetleg palacsintasütés egy kis angol gyakorlással megfűszerezve

 

Nagyon jó, közös programra ad lehetőséget egy álarc elkészítése gyermekünkkel. Kisebbekkel egyszerűbb, nagyobb gyermekekkel pedig már egészen bonyolult álarcok is készíthetőek. Az Interneten számos sablon közül válogathatunk.

 

Az álarc elkészítése közben akár angolozhatunk is kicsit. Megbeszélhetjük a színeket, a rárajzolt formákat stb.

 

Az angolt a fánk, vagy palacsinta elkészítése közben is gyakorolhatjuk. Ilyenkor átbeszélhetjük angolul is az alapanyagokat. Garantált, hogy jobban rögzülnek így ezek a szavak, mintha szótárfüzetből kellene azokat megtanulni.

 

Nincs még meg a jelmez?

 

Akkor gyorsan szerezzük be, nehogy kifussunk az időből!

 

Ha nagyon kreatívak, ügyesek és gyorsak vagyunk, még saját magunk is elkészíthetjük a farsangi jelmezt. Az alábbi linkre kattintva találhattok néhány egyszerű ötletet jelmezkészítésre bölcsis és ovis korú gyermekek részére:

 

https://www.lcfclubs.hu/blog/15-konnyen-elkeszitheto-gyermek-jelmez-halloweenre/275/

 

Szinte minden városban van jelmezkölcsönző, érdemes körbenézni, ha nem szeretnénk túl sokat költeni jelmezekre.

 

Ha Interneten vásárolunk, mihamarabb rendeljük meg, hisz több nap, mire megérkezik a kiválasztott darab.

 

 

Jó mulatozást kívánunk a farsangi időszakra! 

 

A cikk szerzője: Grafné dr. Lábodi Vera

 

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Farsang

https://www.mindmegette.hu/palacsinta-nap-avagy-a-pancake-day-47758/

 

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.