cover_img

Hogyan adoptálta a világ a magyar Kids Club nyári tábor modelljét

Hogyan adoptálta a világ a magyar Kids Club nyári tábor modelljét

Amikor 1993-ban elindítottuk Magyarországon az LCF Kids Clubot, nyárra még nem táborokat hirdettünk, hanem egyhetes angol tanfolyamokat. A jelenlegi Kids Club nyári tábor még csak álom volt.

Az Angliából érkezett program fantasztikus volt, kifejezetten nyári témák, nyaralás, utazás, így a résztvevők és mi is nagyon élveztük.

A kezdeti botladozó táborok

Az angliai program nem igazán elégítette ki a szülők igényét.

Kevesen voltak abban a szerencsés helyzetben, hogy napi két órára el tudják hozni a gyereküket, hiszen a legtöbben dolgoztak.

Angliai központunknak ekkor még nem volt hosszabb, kidolgozott programja egész napos táborok számára, csak napi pár órás tanfolyamhoz, így franchise rendszerként logikus lépés volt, hogy követtük a központi ajánlást.

Nem is tudom, hogyan gondolhattuk, hogy ez országosan működőképes lehet, hiszen a szülők nyári szabadsága már akkor is sokkal rövidebb volt, mint a kisgyerekek iskolai szünete.

A szülők többet szerettek volna

Játékunk, feladatunk volt bőven, így a napi két órát meghosszabbítottuk négyre. Ekkor már 8 órára hozták a szülők a gyerekeket és délben jöttek értük.

Hurrá! Gondoltuk, de sajnos tévedtünk. Hamarosan jött a következő kérés a szülők részéről: „Legalább az ebédet biztosítsátok, ha már nem lehetnek itt egész nap!”.

Nem adtuk fel, tovább fejlesztettük

Összeült egy asztalhoz sok tapasztalt és okos Kids Clubos tanár és elkezdtünk agyalni, brainstorming-olni. Kidolgozásra került az egész napos táborok programja, amit az óta is folyamatosan fejlesztünk. Az első benyomás nagyon fontos és később ezen már nem lehet javítani. Pontosan ezért, óriási hangsúlyt fektetünk arra, hogyan fogadjuk már első nap reggel a kisgyerekeket és a szülőket.

Ugyanis vannak gyerekek, akikkel itt találkozunk először. Számukra nagyon fontos a bizalom irántunk. Ezért az ilyen gyermekekre külön taktikánk van, hogy már az első nap jól érezze magát és boldogan jöjjön másnap is. Anyuka pedig nyugodtan tudjon elmenni dolgozni, hogy ne egy síró gyermeket hagyjon ott.

A teljes hét, minden egyes napjára, órájára kidolgozott forgatókönyvvel dolgoznak a Kids Clubosaink. Ez kell ahhoz, hogy egy napközis tábor igazán minőségi, tartalmas és biztonságos legyen. Hogyan is tudna a szülő nyugodtan dolgozni, ha egész nap azon izgul, vajon a csemetéjét biztonságban és jó kezekben hagyta-e?

Velem ez sajnos nagyon sokszor megtörtént

Már országosan mentek az egész napos táboraink, amikor a lányom is „táboros korú” lett.  Hozzánk ő csak egy hétre tudott jönni, mi pedig végigdolgoztuk a nyarat, nagyszülők nem tudtak rá vigyázni, így nem volt más alternatíva, mint minden létező táborba beíratni. No, itt aztán lehetett tanulni a hibákból!

Akkoriban sajnos jó példa nagyon kevés volt, negatív tapasztalat viszont akadt annál több! Mindez (bár lehet, hogy nem vált a lányom előnyére) hozzájárult ahhoz, hogy mi ezeket a hibákat ne kövessük el a táborainkban.

Hogy mire gondolok?

Volt, ahová reggel 9-re mentünk és 3-ig tartott az „egész napos” tábor. Akadt olyan is, ahol az ebédet nem foglalta magában a díj. A gyerekek maguk fizettek az étteremben a pincérnél. Több esetben nem vették észre a táborfelügyelők, ha a pincérek átverték a gyerekeket. Vagy az ebédre szánt pénz a kóla automatában landolt. Az is nagy „élmény” volt, amikor a kézműves táborból úgy jött haza szinte minden nap, hogy csak font, mert az arra a napra szóló feladathoz nem volt elég alapanyag. Igaz, tűzzománc táborban pedig elfelejtettek szólni arról, hogy a díj csak egyetlen lemezkét tartalmaz, amire első nap festettek a gyerekek.

Még sok más esetet is fel tudnék sorolni, de azt hiszem, minden szülő, akinek járt a gyereke táborban, élt már át hasonló negatív élményeket. Mindez persze nem keserített el bennünket, mert a fenti hibákat összegyűjtöttük és a Kids Club tábor programjának kidolgozásánál ezekből indultunk ki. Végig vettünk minden negatív élményt, s szigorúan építettük be a táborok programjába annak pozitív változatát.

Így sikerült olyan minőségi programot kidolgoznunk, amely alapján a gyerekek biztonságban vannak, jól érzik magukat és a nyelvtudásuk mellett sok más készségük is fejlődik. Évről-évre egyre többen jönnek, hiszen a szülők mesélik ismerőseiknek élményeiket táborainkról. Öröm hallani, hogy mennyire elégedettek velünk és a gyerekek mosolya, öröme is mindent elárul.

Anglia átvette a tőlünk a programot

Nagy büszkeség volt, hogy később a magyarországi minta alapján, angliai központunkban is elkészítették az egész napos nyelvi táborok programját, amihez mi adtuk az alapötletet!

A tanáraink felkészítése és a részletesen kidolgozott tematika nem csak az angol foglalkozások leírását tartalmazza, hanem a táboros napok teljes menetét is. 

A magyar modell alapján dolgozunk mi is és Anglia is

A táborok egész naposak, a minőségi étkezést megoldjuk, nem kell a szülőnek felpakolva hozni a gyermekét.

A napi foglalkozáshoz szükséges kellékek bőven rendelkezésre állnak, nem kell szomorkodnia egyik gyermeknek sem azért, mert jutott volna még idő valamire, de nem volt mivel dolgoznia. Az étkezésekre nagyon nagy figyelmet fordítunk. Mindenkinél figyelembe vesszük, ha bármiféle ételallergiája, vagy egyéb érzékenysége van. Különösen odafigyelünk arra is, hogy minden gyermek megfelelő mennyiségű élelemhez jusson minden nap. Igyekszünk olyan étrendet összeállítani, amit a gyerekek szeretnek. Ahol nagyon pici gyerekek is vannak a táborban, délután szakítunk időt az igényeiknek megfelelő pihenésre. Ilyenkor mesét olvasunk és alhatnak egy kicsit akár.

Évről-évre több kisgyerek jön hozzánk, sokan évekig visszajárnak, ezért is tartjuk szükségesnek a tematikus táborok szervezését, ahol minden évben új „világba” kalandozunk el a gyerekekkel. Idén a „Világjáró” és a „Gyermekek a földért” környezetvédelmi táborunk az újdonság. Tavaly „Ősember” és „Kém” táborral bővült az évek óta népszerű „Kalóz”, „Lovag” és „Indián” angol táborunk listája. Óvodások, kisiskolások és felsősök számára is van külön programunk, a picurkák pedig félnapos mini táborunkban vehetnek részt.

Az elmúlt 26 évben közel 20.000 kisgyerek táborozott velünk, csak a tavalyi évben több, mint 1000 kisgyerek vett részt a 60 táborunkban, országosan 25 helyszínen.

Ha táborba készültök, érdekelhetnek az alábbi cikkek is:

- 5 tipp, hogy könnyebben válassz tábort gyermekednek

- Erre a 10 dologra figyelj, ha táborba készül a gyermeked 

- 7 jó tanács, ha Kids Club táborba készültök

 

 

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.