cover_img

A színek jelentése

A színek világa

A színek jelentése

Mindannyian tudjuk, de ha nem is annyira tudatos, akkor nap, mint nap érezhetjük, hogy a színek milyen nagy szerepet töltenek be az életünkben. Nagyon jól tükrözik érzéseinket, és hatással vannak hangulatunkra és közérzetünkre egyaránt. Színek vesznek bennünket körbe mindenhol, a lakásban és kint a szabadban is.

A tavasz beköszöntével egyre színesebb a táj, nem csak fekete-fehérben látjuk a világot. Ilyenkor automatikusan jobb lesz a közérzetünk is, szívesen tartózkodunk kint a szabadban és csodáljuk meg a természet pompás színeit. De nem is kell feltétlenül kimozdulnunk, hisz ha például egy kellemes sárga tónusú helyiségbe lépünk, akkor is mindjárt jobb kedvre derülünk.

A színek nagy szerepet töltenek be öltözködésünkben is. Vannak színek, amelyek rendkívül előnyösek számunkra és vannak olyanok, amelyek viselését célszerű elkerülnünk.

A színek kiválasztása, kombinálása sokszor nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk

Nem mindegy, hogyan kombináljuk az egyes színeket. Mi is passzol legjobban például a kékhez, vagy a piroshoz. Néha elég nagy dilemmába is kerülünk, amikor el kell döntenünk, hogy melyik szín áll nekünk jól igazán, vagy éppen milyen színűre festessük ki a lakást. Egy lakásfestés esetén a megfelelő szín kiválasztása közel sem olyan egyszerű feladat. Amikor egy pici mintáról kiválasztjuk az áhított színt, aztán a nagy falfelületre felkenve kiül a döbbenet az arcunkra, hisz még csak nem is hasonlít arra, amit elképzeltünk. Az is előfordul, hogy nagyon tetszik a falszín, olyan lett, amilyennek megálmodtuk, de valahogy mégsem érezzük jól magunkat az adott helyiségben.

Láthatjuk tehát, hogy nagyon sok tényező befolyásolhatja a megfelelő színek kiválasztását és kombinálását.

Mi jellemző az egyes színekre és milyen érzéseket váltanak ki belőlünk?

A különféle színek mind más-más módon hatnak ránk. A hideg színárnyalatok, mint például a kék inkább nyugatnak, míg a melegebb színárnyalatok, mint például a piros stimulálják az idegrendszert, intenzívebben hatnak ránk. A fehér a tisztaságot, áratlanságot jelképezi, nyugtató hatással bír. A fehér egyébként jól kombinálható a többi színnel.

A fekete a nyugati kultúrákban a gyász színe. Emellett a fekete szín eleganciát sugall. Gondoljunk csak a fekete autókra vagy egy szép koktélruhára.

A piros nagyon erőteljes, dinamikus, figyelemfelkeltő szín. Egy tűzpiros autó biztos vonzza a tekintetünket még akkor is, ha egyébként nem vagyunk annyira autó mániásak. Magabiztosságot sugároz, az érzelmeinkre intenzíven hat.

A kék nyugtató hatással van ránk, elkötelezettséget, intelligenciát sugall. Csökkenti a hőérzetet, ezért pl. egy kék színű helyiséget hűvösebbnek érezhetünk, mint egy ugyanolyan hőmérsékletű, sárgás színű helyiséget.

A sárga rendkívül figyelemfelkeltő szín, boldogságot, melegséget áraszt. Egy sárga helyiségben kreatívabbak vagyunk és a koncentrációnkra is pozitív hatással van.  Vidám jellege miatt a gyerekek nagyon szeretik a sárgát.

A barna a termékenység színe, megbízhatóságot, stabilitást áraszt.

A zöld a természet színe, amely ismert stressz csökkentő és nyugtató hatásáról. A kórházakban gyakran használják ezt a színt éppen nyugtató hatása végett.

A rózsaszín is nyugtató hatású szín. Érdekes, hogy régen fiús színként tartották számon.

A lila szín nőies, romantikus szín, jólétet, luxust sugároz, ösztönzi a kreativitást.

Jöjjön néhány gondolat a színek keveréséről

Három alapszínt különböztetünk meg: piros, sárga és kék. Az alapszínekből tudunk további színeket kikeverni. Ezeket a kikevert színeket hívjuk másodlagos színeknek.

A kéket a sárgával összekeverve megkapjuk a zöld színt. Pirosat a sárgával keverve narancs színt kapunk, míg a kéket a pirossal kikeverve megkapjuk a bíbor színt.

Az elsődleges és a másodlagos színek kikeveréséből pedig megkapjuk a harmadlagos színeket.

Például a pirosat a fehérrel kikeverve rózsaszínt kapunk. A sárga és barna összekeverésével megkaphatjuk az okker színt.

Micsoda jó móka is a különféle színeket játék közben felfedezni!

Minden gyerkőc szereti a színeket. Szeretnek különféle színes építőjátékokkal játszani, rajzolni és festeni. Színes helyiségben, színes játékokkal körülvéve kifejezetten jól érzik magukat.

Kiélhetik kreativitásukat, felfedezhetik a különféle színeket, egyszóval a színekkel játszani nagyon jó és egyben rendkívül hasznos program a csemetéknek!

Festés közben a lurkók hamar rájönnek, hogy bizonyos színeket összekeverve egy teljesen új színt kapnak. Ez számukra rendkívül szórakoztató és érdekes látvány.

Feketével színez a gyerek! Mit tegyünk?

A rajzolással, festéssel a gyermekek kifejezésre juttathatják érzéseiket is.

Bennünket pedig rendkívül frusztrál, amikor a gyerkőc előszeretettel használja a fekete színt. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy gyermekünknek lelki problémái vannak, hisz ezt a színt is meg kell ismerniük, úgy, ahogy a többit. A fekete szín használata elég gyakori jelenség, főleg, amikor gyermekünknél tombol a dackorszak!

Legtöbbször nincs komolyabb üzenet értéke annak, ha a gyerkőc a fekete színt is használja. Érdemes jobban odafigyelni erre a jelenségre akkor, ha gyermekünk huzamosabb ideig ragaszkodik a fekete színhez.

Dühös a gyermek? Egy kis méregűző firkálás segíthet a megnyugvásban!

Ha dühös a gyermekünk, adjunk kezébe papírt és ceruzát! Firkálja össze a lapot, amennyire csak tudja! A firkálással le tudja vezetni a feszültséget és megnyugszik. Hatásos módszer, érdemes kipróbálni!

Kids Club angol foglalkozások és a színek

Angol foglalkozásainkon a színekkel is sokat foglalkozunk. Különféle érdekes és szórakoztató játékokon keresztül gyakoroljuk a színeket a gyerekekkel. Nagyon sok, színekkel kapcsolatos mondókát és dalocskát tanítunk meg a csemetéknek. Színes környezetet teremtünk nekik, így még vidámabb lesz az angolozás, hogy a lehető legjobban érezzék magukat nálunk.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.