Minden amit a fagyiról tudni érdemes

Itt a nyár, az olyan hőn áhított meleg. Amire mindig esős napon, a fotelből vágyunk úgy igazán. Mert amikor kézzelfoghatóan körbe vesz és tartósan marad, már kevésbé értékeljük.

 

De ha már itt van, élvezzük, töltődjünk fel a napsütéssel. 

A nagy melegben sokszor nehézséget okoz a táplálkozás, az ennivalók elkészítése. Étvágyunk sincs igazán. A tűzhelyet 100 méteres sugarú körben kerüljük és leginkább a hűtőbe költöznénk, hátha ott jobb lesz. A hűtőben való kuksolás helyett inkább próbálkozzunk hideg nyalánkságokkal.

 

Mondjuk fagyival.

A fagylalt érdekes étel, mivel akkor is tudunk enni belőle, ha éppen már degeszre tömtük magunkat előtte valamivel. Már pedig éppen nagyobb étkezések után szoktuk fogyasztani, sikerrel és élvezettel. Meglehetősen nehéz olyan embert találni, aki ne szeretné a fagyit.

 

Néhány érdekes, vicces, furcsa tény a fagyiról.

 

Tudtad…?

 

  1. Hogy már kb. 5000 évvel ezelőtt a kínaiak hóból, tejből, gyümölcsből kevert jeges édességet fogyasztottak?
  2. A hűsítő nyári nyalánkság vélhetően az ókori egyiptomiak közreműködésével került Európába.
  3. Az első ismert fagylalt recept 1665-ből maradt fenn Lady Ann Fanshawe receptes könyvében. Ízesítőként akkoriban narancsvirág-vizet, szerecsendiót és ámbrát használtak.
  4. A csokifagyit előbb találták fel – 1692-ben, mint a vaníliásat. 1850 előtt igen csak nehéz volt hozzájutni vaníliához.
  5. A legnépszerűbb ízesítésű fagyi a vanília. Ezt követi a csoki és az eper. 
  6. Egy gombóc fagyi elfogyasztásához úgy 50 nyalásra van szükség – persze ez egyén- és étvágyfüggő is lehet.
  7. Mivel a fagylalt javarészt tejből készül, így a tápanyag tekintetében jelentős mennyiségű kálcium és vitamin található benne. De mind emellett káros telítetlen zsírsavak is!
  8. A fagylalt legfőbb összetevője a…na mi? A levegő! A textúra növeléséhez adják hozzá. Minél több a levegő a fagyiban, annál gyengébb a minősége…
  9. A fagylaltban levő cukor csökkenti az édesség olvadási pontját.
  10. Az egyik legmenőbb fagylalt márkát – a  Häagen-Dazs-t valójában két amerikai alapította. A márka nevét dánosra kreálták. Sokan úgy is hiszik, hogy a cég skandináv. Azonban a dán nyelvben nem használnak umlautos betűket.
  11. Amikor fagylaltevés után hirtelen megfájdul a fejünk, vagy, ahogy triviálisabban nevezzük: lefagy az agyunk, a szájpadlás idegvégződései jelet küldenek az idegrendszerbe a testhőmérséklet hirtelen csökkenéséről. Ez váltja ki a hirtelen fellépő fejfájást.
  12. Gasztrofotósok gyakran krumplipürét használnak a fagylaltos képek fotózásához.
  13. Kanadában, a téli hónapokban több fagylaltot adnak el, mint nyáron. Ki tudja, talán télen nem kezd csöpögni a tölcsérben a kinti hőmérséklet miatt…
  14. A legtöbb fagylaltot vasárnap vásároljuk.
  15. Azt tudtad, hogy van sült fagyi is? Egy gombóc fagyit hirtelen kisütnek olajban, amitől ropogós kérget kap, ám a belseje így is jéghideg marad.

 

Ezek az érdekességek még az étvágyunkat is meghozták s már biztosan szívesen elnyál te is egy fagyit.

 

És egy egyszerű fagyi recept a végére:

 

Ha a nagy kánikulában nincs kedvünk kimozdulni, magunk is elkészíthetjük ezt a hűsítő finomságot. Nem kell hozzá még fagyigép sem. Csupán két hozzávaló. Tejszín és sűrített, cukrozott tej – amire sokan még a gyerekkorunkból emlékezünk. A fagyi egyedi ízesítése már csak ránk, illetve a fantáziánkra van bízva. Forrás: https://www.biggerbolderbaking.com/homemade-ice-cream-recipes/

 

A bevállalósabbak még a tölcsért is elkészíthetik hozzá, de ehhez már be kell kapcsolni a sütőt is!

 

Fagyira fel!

 

Cikk szerzője: Márk Sarolta

 

 

Az oldal sütiket használ, hogy a legjobb élményt nyújtsa. Az Sütik elfogadása gombra kattintva fogadhatja el.