cover_img

Miért fontos, hogy már a nagyon pici gyermekek is segítsenek a házimunkákban?

 Miért fontos, hogy már a nagyon pici gyermekek is segítsenek a házimunkákban?

Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy segítsen-e kisgyermeke a házi munkában vagy inkább csak játsszon. A legtöbben azt gondoljuk, hogy a kisgyermekek nem, hogy segítséget jelenthetnek számunkra, hanem inkább csak plusz munkát, és azt nem is keveset… Persze mi ezzel együtt vállaljuk és várjuk, szeretjük őket. Fel sem merül bennünk, hogy ez nincs így jól. Pedig bizony, a legújabb kutatások mind azt mutatják, hogy a gyermekek azzal a természetes igénnyel születnek, hogy segíteni akarnak nekünk! Készen állnak rá már egészen pici koruktól fogva, és akkor teszünk rosszat velük, ha nem végezhetik el a korosztályuknak, fizikai és lelki teherbírásuknak megfelelő feladatokat. Mert ha már totyogó koruktól részt vehetnek a házi munkákban, akkor egész gyermekkoruk során, sőt felnőttként is önként, külön kérés nélkül is segíteni fognak.

 

Bizonyítékok a babák segítő ösztönére

A kísérletben (Harriet Rheingold, 1982), amelyben 18, 24 és 30 hónapos kisgyerekeket figyeltek meg, arra kérték a szülőket, hogy bizonyos házi munkákat végezzenek lassabban, úgy hogy a pici gyerekek be tudjanak csatlakozni. Ne adjanak utasításokat, ne kérjék meg a gyerekeket, hogy segítsenek, egyszerűen csak biztosítsanak számukra lehetőséget arra, hogy ők is részt vehessenek a feladatban.  A picurkák minden esetben segítettek! Sőt sokszor, már az előkészületek láttán is, még azelőtt, hogy a szülő elkezdett volna dolgozni, hozzáláttak önállóan a feladat elvégzéséhez.

A kísérletek során azt is tapasztalták, hogy a picik nem a díjazásért segítettek, sőt ha a munkájukért cserébe valamilyen díjazásban részesültek, az rontott a segítő kedvükön.

 

Két hiba, amit szülőként a legtöbben elkövetünk

Első, hogy nincs időnk, energiánk kivárni, hogy segítsen a picurka, hiszen valljuk be, egyedül sokkal gyorsabban végzünk a házimunkával, mintha ketten csinálnánk… Az üzenet, amit ezáltal a gyermekünknek akaratlanul küldünk, hogy alkalmatlan a segítésre.  

A másik hiba pedig, hogy egyezséget kötünk vele és a munkáját külön díjazzuk. Ebben az esetben az üzenetünk felé az, hogy a segítségért cserébe mindig várjon el valami.

 

Hogyan vond be kisgyermekedet a házimunkába?

  • indulj ki abból, hogy családi feladatról van szó. Ez nem csak a te munkád, ami azt jelenti, hogy nem te vagy az egyetlen személy, aki felelős a munka elvégzéséért.
  • indulj ki abból, hogy a babád segítés iránti próbálkozása őszinte, és ha veszed a fáradságot, rászánod az időt, hogy egy pici odafigyeléssel segítsen, egyre gyorsabb és jobb lesz a feladat elvégzésében.
  • a segítséget ne követeld meg, ne egyezkedj vele és ne díjazd érte külön, mert mindez aláássa a segítés iránti motivációját. Egy elégedett mosoly, kedves köszönöm bőven elég lesz! Ezáltal a kötődése is erősödni fog!
  • legyél tisztában azzal, hogy azáltal hogy segít neked, milyen sok területen fejlődik! Nem csak neked jó, hanem neki is, ha részt vállalhat a családi munkában. Nő az önbizalma, a saját erejébe, tudásába vetett hite és erősödik a hovatartozása is azáltal, hogy hozzájárul a család jóllétéhez.

 

A témával kapcsolatban ITT olvashatsz bővebben.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.