cover_img

3 egyszerű recept az utolsó pillanatra

3 egyszerű recept az utolsó pillanatra

Nagyban folyik a karácsonyi készülődés, a kis kamaszaim mindenben örömmel segítenek és sok plusz ötlettel is jönnek!

Készülnek folyamatosan a sütik is, kifejezetten olyanokatválasztottam, amelyek egyszerűek, kevés előkészületet – várakozást igényelnek,hiszen gyerekekkel olyan receptet készíteni, amelyekhez egy éjszakát kellvárni, mire nyújthatjuk, süthetjük, esélytelen.

Tehát íme három kipróbált, szuper egyszerű, sütirecept,amelyeket a kiskamaszok akár önállóan is össze tudják állítani.

Egyébként ajándék ötletnek is kiváló, mi idén vettünk néhányszép díszdobozt amelyeket megtöltünk a saját készítésű sütikkel.

Rénszarvasok

Ennél a receptnél nagyon fontos, hogy ne süssük túl. Ne kezdjen pirulni egyáltalán, mert akkor nem csak nem lesz szép, de kemény is lesz. Ha szép világos marad, akkor igazi teához, kávéhoz való finomság.

Rénszarvasok

 

Hozzávalók:

3 csésze liszt

1 teáskanál sütőpor

1 csésze vaj

1 csésze cukor

2 tojás

1 teáskanál vanília aroma

Összekeverjük a hozzávalókat és 1-2 órára betesszük a hűtőbe pihenni. Addig lehet pakolni, rendet rakni. Tapasztalataim szerint ilyenkor valamiért jobban megy… :)

(De ha olyan szerencsések vagytok, hogy már rend van, akkor amíg várni kell a tésztára, addig megsüthetitek a következő receptet.)

Aztán ha kivettük a tésztát, lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra (kb.3-5mm)

Mi a Pepco-ban vettünk cuki sütinyomót 360Ft-ért, de a rénszarvasoshoz elég egy hagyományos kerek pogácsaszaggató.

A sütőt melegítsük elő 180fokra és 5-8 perc alatt készre sülnek, de ez sütőfüggő, úgyhogy ellenőrizzük, maradjon világos.

Szépen megdagadnak a kis kekszek, de tartják a formájukat.

Angol keksz

A második recept egy angol süti. Rengeteg módon elkészíthető,nagy kedvenc lett nálunk.

Angol süti

 

Hozzávalók:

100gr margarin megolvasztva

100gr cukor

100gr zabpehely

150gr liszt

1/2kiskanál sütőpor

50gr tejcsokoládé

50gr étcsokoládé

50gr fehércsokoládé

Ez sem bonyolult, pillanatok alatt elkészül. Keverjünk mindent össze, és két kanál segítségével tegyünk kis halmokat a sütőpapírral kibélelt tepsibe. (Fagyis kanalat is használhattok, ha nagyobb mennyiséget készítettetek elő.)

A sütőt 180fokra melegítsük elő és kb. 10-15 perc alatt kész a süti. Ez függ a halmok nagyságától és hogy milyenre szeretnénk. Itt pirulhat picit, akkor ropogósabb lesz, de ha valaki inkább az omlósat szereti, akkor hamarabb kell kivenni.

Tehetünk bele kakaóport, kókuszreszeléket, aszalt gyümölcsöt, fahéjat, darabolt diót, gyömbérport. Rengeteg variációt lehet készíteni. A liszt mennyiségét csökkentsük, ha kókuszreszeléket, darált diót vagy kakaóport használunk.

Én kapásból 5 adagot szoktam bekeverni, mert nagyon jóleláll, bár nem sok ideje van „álldogálni” nálunk…

Egyszerű és nagyon gyors mézes

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de a mézes nálunk évek óta stresszes folyamat. Nincs karácsony nélküle, de bármilyen receptet is találtunk eddig, vagy egész éjszakát kell, hogy álljon, vagy túl puha, elfolyik vagy olyan kemény, hogy beletörik a fogunk hiába készítjük el időben…

Most viszont az elmúlt évek rossz tapasztalatai alapján,kidolgoztuk a tökéletes mézes receptjét: egyszerű bekeverni, csak 10 percet álla hűtőben, könnyen nyújtható, megtartja a formáját és azonnal fogyasztható,puha! Arról nem is beszélve, mennyire finom!

 

Mézeskalács

Hozzávalók:

500 g liszt

125 g porcukor

15 dkg margarin

1,25 dl méz

1 tojás és egy fehérje

sütőpor (mi a dr Oetker mézes fűszerkeverékes sütőport használtuk hozzá)

mézes fűszerkeverék ízlés szerint (mi szeretjük, ha nagyon fűszeres)

1 kávéskanál kakaópor

Összekeverjük az összes száraz hozzávalót, majd belekeverjük a kicsit megolvasztott margarint és a tojásokat, majd összegyúrjuk. Ha esetleg ragadna (ez a tojás nagyságától is lehet), akkor még egy kis lisztet adunk hozzá, majd betesszük a hűtőbe egy 10-15 percre. Mi mindig részletekben készítjük, ameddig egyik adagod szaggatjuk, a következő a hűtőben marad.Ugyanígy visszakerül a hűtőbe a már kiszaggatott „maradék” tészta is.

Mi szeretjük, ha szép vékony a mézes, ezért 4-5 mm. vastagra nyújtjuk, majd előremelegített sütőben, 180 fokon, kb. 5 percig sütjük. „Azbeszt” kezű apuci pedig segít nekünk még melegen a lyukasztásban, hogy a fára is felkerülhessenek a mézesek.

Azt hiszem többé-kevésbé sikerült megvalósítani a terveimet. 
Mindenki szépen kivette a részét a készülődésben, nem egyedül próbáltam mindent megoldani és mindent tökéletesre csinálni.
Lehet hogy idén kevesebb a csillogás, de több a vidámság, szeretet és a kiskamaszaim sokkal többet segítenek és beszélnek. 
Nekem ez a legnagyobb ajándék.


Használjátok ki, hogy együtt a család! Társasozzatok, kártyázzatok, lazítsatok!


Mindenkinek stresszmentes, vidám ünnepeket kívánunk! 

Szomor Márti, Hanna és Nóri

 

Süti beállítások
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.