cover_img

Hogyan tanulnak idegennyelveket a babák?

Hogyan tanulnak idegennyelveket a babák?

Ha követed a Kids Club oldalait, bejegyzéseit már biztosan olvastad, hogy a gyerekek egészen fiatal korban képesek egy második nyelv elsajátítására. De pontosan mennyire fiatal korról beszélünk? Mikor is kezdődik a baba nyelvtanulás?

Meglepő, de a picik már az anyaméhben elkezdik a nyelvekkel való ismerkedést. Természetesen nem a hagyományos értelemben vett tanulásra kell gondolnod. De akkor hogyan is működik a baba nyelvtanulás?

Mikor kezdi el a baba megérteni a nyelveket?

Ahogy már említettük a baba nyelvtanulás már az anyaméhben elkezdődik.

A picik 26 hetes koruktól kezdenek hallani a méhben, így ez nem is olyan meglepő. Persze nem úgy hallják a beszédet, mint mi. Úgy képzeld el, mint amikor lebuksz a víz alá és valaki beszél hozzád. A babák is ilyen formában hallják a magzatvízen keresztül a hangokat.

A hangok olyan tulajdonságait képesek hallani és megkülönböztetni, mint a hangmagasság, a beszédritmus és néhány konkrét beszédhang jellemzőt.

Kutatások támasztják alá, hogy a babák hallják és emlékeznek is beszédhangokra a születés előtt.

Hogyan működik a baba agya a születés után?

Életük első pár napjában az agyuk máshogy reagál, amikor egy olyan nyelvet hallanak, amit az anyaméhben is hallottak, mint egy teljesen idegen nyelvre.

Azok a babák, akik már születés előtt is két nyelvet hallottak, könnyen megkülönböztetik azokat egymástól születés után. Kialakul bennünk egy nyelvi preferencia is, attól függően, hogy milyen hallgatási élményeik voltak.

Tehát sosem túl korai elkezdeni a gyerekek nyelvtanítását, hiszen már babaként képesek elsajátítani a saját anyanyelvüknek/anyanyelveinek tulajdonságait.

Hogyan tudják megkülönböztetni a két nyelvet egymástól?

Amikor a csecsemők elkezdik elsajátítani az anyanyelvüket, fel kell ismerniük és meg kell tanulniuk a nyelv tulajdonságait abból, amit hallanak.

Ha két nyelvet hallanak, egyszerre kell megtanulniuk és felismerniük a nyelvek szabályszerűségeit. Tehát rá kell jönniük, hogy mindkét nyelv az anyanyelvük, de képesnek kell lenniük megkülönböztetni őket egymástól.

Nekik ez még könnyen megy, hiszen a babák olyan szuper képességgel születnek, hogy képesek a világ összes nyelvének a hangját megkülönböztetni és előállítani. Ez összesen 600 mássalhangzót és 200 magánhangzót foglal magában. Ez a csodás képesség viszont egyre romlik, ahogy nőnek és azokra a hangokra szűkül, amiket hallanak. Tehát ha csak a magyar nyelvet hallják, csak ennek a nyelvnek a hangjai maradnak meg a baba agyában. Ez a folyamat olyan 6 hónapos kor körül kezdődik. Először a magánhangzók hangjai szűkülnek az anyanyelvre, később, olyan 10-12 hónapos korban pedig a mássalhangzók is.

Éppen ezért érdemes már fiatal korban megkezdeni a nyelvtanulást! Ha szeretnéd, hogy gyermeked két nyelven is beszéljen, anyanyelvi szinten, de a családban csak egy nyelven beszéltek, akár Kids Club foglalkozásokra is járhattok együtt 6 hónapos kortól.

De nem csak a hallás a fontos. Persze a tanuláshoz sokban hozzá járul, viszont a vizuális elemek is legalább annyira lényegesek. Ez szintén segítségükre van a nyelvek megkülönböztetésében.

Egy kutatás során egynyelvű és kétnyelvű gyerkőcöket vizsgáltak, úgy hogy hang nélküli videókat mutattak nekik. A videókban különböző nyelveken beszéltek, de ezt a kicsik nem hallahatták. 4-6 hónapos korban minden gyermek felismerte, pusztán a vizuális elemekre támaszkodva, hogy más-más nyelveken beszélnek a videókban. Ám 8 hónapos korban már csak a kétnyelvű gyerekek voltak erre képesek.

Így képesek a babák egyszerre két nyelvet is elsajátítani. Szerinted is elképesztő képesség? Ha szeretnél még többet megtudni a korai nyelvtanulásról kövess minket Facebook oldalunkon.

Forrás
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.