13 tipp a túlzott stressz és a kiégés ellen

13 tipp, amellyel a túlzott stressz és a kiégés ellen védekezhetsz

A kiégés veszélye szinte mindenkit fenyeget, de azokat, akik napi szinten emberekkel foglalkoznak, így a pedagógusokat is, különösen.

A jó pedagógus a személyiségével és a hozzáállásával is tanít, hiszen a téma iránti szeretete, lelkesedése átragad a gyerekekre, akik így örömmel és könnyebben tanulják azt.

 

Nagyon sok viszont az ezzel járó teher és stressz is a pedagógus életében, hiszen nap, mint nap meg kell felelnie a gyerekek, szülők és vezetők elvárásainak. Jó hangulatot kell teremtenie, vigyáznia és ügyelnie kell a rábízott gyerekek egészségére és biztonságára. Megértőnek és mégis igazságosnak, következetesnek kell lennie a munkája során.

Egy vizsgálat szerint az európai pedagógusok 60–70%-a tartós stressztől, 30%-a pedig kiégés-szindrómában szenved (Lubinszki, 2013).

 

Lehet, hogy te nem vagy pedagógus, de ha az alábbi kérdések többségére IGEN a válaszod, akkor a kiégés téged is különösen veszélyeztethet:

 

  • hosszabb távon, folyamatos megterhelésnek, stresszhelyzeteknek vagy kitéve?
  • állandóan magasra teszed magad számára a mércét?
  • folyamatosan külső elismerésre, dicséretre van szükséged ahhoz, hogy bízni tudj önmagadban és a munkádban?
  • kevés időt fordítasz önmagadra?
  • gond van a magánéletedben, nincsenek barátaid?

 

13 tipp, amely segít megelőzni a túlzott stresszt és a kiégést

 

A kiégés egy több fázisból álló folyamat. Nagyon fontos a megelőzés és az azonnali cselekvés már az első tünetek (fáradtság, kedvetlenség, ingerlékenység, stb.) megjelenésekor.

 

Fejleszd az önismeretedet és az önbizalmadat

 

Minél jobban ismered önmagadat, tisztában vagy az erősségeiddel és a gyenge pontjaiddal, annál korábban fel tudod ismerni, ha olyan élethelyzetbe kerülsz, ahol a kiégés veszélyeztet.  Az önbizalmad erősítésével egyre kevésbé lesz szükséged külső elismerésekre, ahhoz hogy értékelni tudd a munkádat és a sikereidet.

 

Tedd azt, amit szeretsz

 

Mi az, ami örömmel tölt el? Amitől jól érzed magadat? Olvasás, zenehallgatás, egy jó film, koncert vagy színház, mozi?  Gondold át, készíts listát róla és próbáld meg ezeket a dolgokat minél inkább beiktatni a napjaidba.

 

Minőségi idő a szeretteiddel

 

Bármennyire is elfoglalt vagy, ne hagyd hogy a munkád a családi és baráti kapcsolataid hátrányára menjen! Nem elég együtt tölteni az időt a gyermekeddel, barátaiddal vagy a férjeddel! Fontos, hogy az olyan minőségi idő legyen, amikor igazán egymásra tudtok figyelni. Tervezd be előre ezt az időt a napjaidba, hetedbe!

 

Figyelj a gondolataidra

 

A gondolatok meghatározzák az érzéseinket. Bármikor, ha egy rossz gondolat jelentkezik, megteheted, hogy elengeded és helyette valami kellemesre, jóra gondolsz. Cseréld ki a megjelenő negatív képet valami szépre, lehet ez egy olyan emlék, amikor maximálisan jól érezted magad, de akár egy vágy vagy cél is, amit el szeretnél érni!

 

Tölts minél több időt a szabadban

 

A természet feltölt. A friss levegő, a napsütés, a növények mind-mind segítenek abban, hogy kikapcsolódj. Persze csak akkor, ha nem csörög egyfolytában a telefonod vagy nem az órádat figyeled állandóan. Próbálj meg mobil telefon és óra nélkül sétálni, kerékpározni vagy túrázni! Ha nálad is van a telefonod, némítsd le vagy tedd át repülő üzemmódba.

 

Élj egészségesebben

 

Egy nehéz nap után vagy helyzetben jól esik egy tábla csoki vagy egy szelet torta? Ne tedd! A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a fehér cukor közvetve növeli a stresszt.

Figyelj oda a táplálkozásodra. Legyen egészséges és változatos az étrendet, tartalmazzon minél kevesebb cukrot, fehér lisztet, telített zsírt és adalékanyagot. Haladj kis lépésekben. Ha minden nap csak egy kicsivel egészségesebben étkezel, mint tegnap, már nagyon sokat tettél magadért!

 

Meditálj minden nap

 

Tudtad, hogy már napi 5-10 perc is rengeteget számít? Ennyi időd csak van magadra? A meditáció segít az erőgyűjtésben, javítja a hangulatot és a koncentrációs készséget.

 

Gyakorold az elengedést

 

Engedd el a régi és mostani sérelmeket, negatív élményeket, a túlzott félelmet, a felesleges aggódást. Helyettük koncentrálj a jó és pozitív dolgokra, élményekre. Még akkor is, ha az csak egy apró kedvesség vagy meglepetés.

 

Légy hálás legalább három dologért naponta

 

Este zárd le a napodat úgy, hogy megköszönsz legalább 3 dolgot, ami aznap történt veled, vagy amiért hálás vagy az életedben. A hála érzete kizárja a negatív gondolatokat és megtölt szeretettel.

 

Légy jelen és felejtsd el a multitaskingot!

 

Bármit is csinálsz, próbálj meg 100 %-osan jelen lenni. Ne a múlton gondolkodj vagy a jövőn rágódj, és ne is egy másik elvégzendő feladatodon elmélkedj, hanem élvezd a pillanatot!

Éld meg a veled történő dolgokat! Kezdj el pár nappal előbb csomagolni a nyaralásra, egy órával korábban főzni vagy órára készülni, nézz meg kevesebb filmet és ne olvass annyit, de közben ne csinálj még 10 másik dolgot, így nagy mértékben csökkentheted a stresszt az életedben.

 

Mondd el, ha valami bánt!

 

Megsértett vagy megbántott valaki? Rosszul esett, hogy elfelejtették a születésnapodat vagy nem köszönték meg a segítségedet?

Ahelyett, hogy magadban rágódnál vagy mérgelődnél, szomorkodnál, esetleg másoknak panaszkodnál, mondd el annak, akit érint! Ha kimondod, csökken benned a negatív érzelem és még az is lehet, hogy aki neked gondot okozott, nem is tud róla, hogy megbántott vele!

 

Iktass be szüneteket

 

Ha valamilyen fontos és főleg „nemszeretem” feladatod van, motiváld magad azzal, hogy előre meghatározod, mikor tartasz szünetet. Szünetben pedig csináld azt, amit nagyon szeretsz! Igyál egy kávét vagy teát, menj el egyet sétálni, olvass egy negyed órát, stb.

 

És a végére hagytuk a legfontosabbat: jutalmazd meg magad

 

Ha egy feladaton vagy fontos célodon dolgozol, határozd meg előre, mivel fogod magad megjutalmazni. A feladat vagy cél mértékétől függően, lehet az egy ünneplés a barátokkal, egy apró ajándék vagy egy hosszú hétvége a pároddal, gyerekeiddel.

Egy a lényeg! Légy következetes saját magaddal. Ha nincs eredmény, nincs jutalom, ha viszont elérted a célodat, akkor az ajándéknak is meg kell lennie!

 

Hogyan tudod a fentieket a legkönnyebben beiktatni az életedbe?

 

A kiégés elleni védekezés vagy a stressz csökkentése is lehet egy cél vagy feladat.

Olvasd el még egyszer a fenti javaslatainkat és készíts egy listát arról, hogy ezeket hol és milyen formában tudod a saját életedre alkalmazni. Rendszeresen készíts  „to-do-listát” (cselekvési tervet) a feladataidról, amelyeknek a fenti 13 pont is része lesz.

 

Jamrik Márta

business coach

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal sütiket használ, hogy a legjobb élményt nyújtsa. Az Sütik elfogadása gombra kattintva fogadhatja el.