Elf on a Shelf

Hogyan szépítheti meg Mikulás manója a ti karácsonyotokat is?

Elf on the Shelf – avagy, hogyan szépítheti meg Mikulás manója a ti karácsonyotokat is?

Ismeritek Mikulás manóinak a történetét?

 

Mint tudjátok, Mikulásnak a manók segítenek az ajándékok elkészítésében, ők figyelik, hogy jól viselkednek-e a kisgyerekek, és persze az ajándékok házhoz szállításában is segítenek. Nem is lenne ebben semmi új, ha a kis manók egy ideje nem költöztek volna be a családok mindennapjaiba is.

 

Elf on the Shelf (manó a polcon)

 

Az egész egy 2005-ben megjelent könyvvel (Elf on the Shelf) kezdődött, majd hamarosan karácsonyi hagyománnyá vált sok családban.

 

A manók általában december 1-jén (néhány helyen Hálaadás napján) érkeznek a kiválasztott gyerekekhez, majd egész karácsonyig minden éjjel visszatérnek Mikuláshoz, hogy jelentést tegyenek, miként viselkedtek aznap a gyerekek. A kis manók varázserejüket onnan kapják, hogy a gyermekek elnevezik őket, de amint gyermeki kéz megérinti, varázserejük elvész, és nem térnek többé vissza. Reggelente a kis gézengúzt mindig más helyen találjuk, és általában igyekszik kieszelni valami turpisságot, amivel jó kedvre deríti az egész családot.

 

Egy új hóbort, vagy új karácsonyi hagyomány születése?

 

Ebben az évben, december 1-jén, harmadik alkalommal hozzánk is megérkezett a Mikulás kis manója, Csingiling (ahogy az első évben elneveztük). Mint minden évben, idén is egy kis személyes levéllel lepett meg minket, és Ő hozta az adventi naptárt is. Bár a manók hagyományosan pirosak, a miénk rózsaszín lett, lévén ez a lányom kedvenc színe.

 

Kislányom már kíváncsian várja, hogy reggelente milyen csínytevéseket fog elkövetni. Csingiling az előző években sem tétlenkedett: hóangyalt csinált a lisztben, folyton bulizott a legcsinosabb Barbie lánnyal, kártyázott a plüss állatokkal, autóversenyt rendezett a babákkal. Ahová csak tudott felmászott, volt, hogy alig találtuk meg. Néha segíteni is szeretett volna: reggelit készített, de hatalmas rendetlenséget hagyott maga után. Le szerette volna takarítani a tükröt, csak éppen véletlenül ehhez a fogkrémet használta. Persze egyik csínytevését sem bántuk, nagyokat nevettünk rajta. Még a pár napos utazásra is magunkkal vittük egy kis üvegben.

 

Hogyan szépíti meg a karácsonyi manó a karácsonyi készülődést?

 

Miért is várjuk annyira Csingilinget évről-évre? December végre az a hónap, amikor nem kell a gyereket kikönyörögni reggelente az ágyból, mert előbb fent van mint mi, hogy lássa, mit követett el megint a kis barátja. Minden napunk vidáman indul, hiszen biztos, hogy ismét valami vicceset tett a kis manó. Mivel nem foghatja meg a manót – azt csak felnőtt érintheti – megtanítja a gyerekeket az önuralomra. Nálunk az a szabály még, hogy utolsó nap -ami általában december 26. – , mielőtt végleg visszamegy Csingiling a Mikuláshoz, vele aludhat, megérintheti Őt a lányom. Ez egyben egy jutalom is számára, hogy kibírta az egész hónapot érintés nélkül, és így szépen el is tud tőle búcsúzni.

Nem tudom biztosra, hogy a 6 éves lányom hisz-e még ebben az egész manós történetben. De szerintem nem is ez a lényeg. Úgy teszünk, mintha hinnénk benne és egy kicsit már hozzátartozik az ünnepi készülődéshez, a várakozáshoz és egy kis plusz vidámságot hoz a mindennapjainkba.

 

Ha kedvet kaptatok és ti is szeretnétek kipróbálni, hogyan szépítheti meg a kis karácsonyi manó a ti ünnepeteket is, ITT találtok 24 javaslatot a csínytevésekre!

 

Érdemes még megnézni a Karácsonymanó meséjét (Elf’s Story) is a gyerekekkel együtt, melyben a megbocsátáson és a szereteten át egy kisfiú és az ő manója visszanyeri hitét a Mikulásba és a karácsony varázsába.

 

Cikk szerzője: Vörösné Bélik Andrea

Az oldal sütiket használ, hogy a legjobb élményt nyújtsa. Az Sütik elfogadása gombra kattintva fogadhatja el.