7 tipp, hogyan csald ki gyermekedet a szabadba

7 tipp, hogyan csald ki gyermekedet a szabadba

Gyönyörű tavaszi időnk van, hirtelen virágba borultak a fák, csicseregnek a madarak, kellemes az időjárás. Ilyenkor biztosan te is legszívesebben a friss levegőn töltenéd gyermekeddel az időd nagy részét, a kicsiket mégis olyan nehéz néha kicsalogatni. Pedig rengeteg pozitív hatása van annak, ha a gyerekek a szabadban élvezik a napsütést!

 

Miért is jó, ha a gyerekek a szabadban játszanak?

 

gyerekek a szabadbanA szabadban töltött idő jótékony hatásáról már nagyon sokat hallhattál, mégis nem lehet eleget hangoztatni.

 

Amikor a gyerekek a szabadban tartózkodnak, akkor nagy valószínűség szerint aktívak. Azonnal nekiállnak rohangálni, kihasználják a tér adta lehetőségeket. Ez pedig nagyon jó hatással van az egészségre, az elhízás elkerülésére, a megfelelő szívműködésre, izomzatuk erősödésére. A kinti mozgás remek stresszoldás is a gyermek számára. Ezen kívül a friss levegő meghozhatja még a legrosszabb evő gyermeknek is az étvágyát.

 

A napsütés segítségével D vitaminhoz is jut a szervezetük. Erős napsütésben azonban ne feledkezz meg a naptejről, kis sapkáról sem!

 

Vidámság a természetben!

 

játék a szabadbanA gyerekek a szabadban új játékokat is kitalálnak. Javul a képzelőerejük, kreativitásuk, miközben a természetadta kincsekből saját kis fantáziájuk alapján játékokat alkotnak.

 

Minél jobban megismerik a természetet, annál inkább megtanulják tisztelni azt.

 

Ha megfigyeled a szabadban játszadozó gyerekeket, többnyire azt láthatod, hogy vidámak, felszabadultak, nem unatkoznak. Vagyis a kint eltöltött idő nem csak az egészségükre, hanem az általános kedélyállapotukra is jótékony hatással van.

 

Most pedig nézzünk néhány trükköt, tippet, amivel könnyedén ráveheted csemetédet, hogy töltse inkább a szabadban az idejét:

 

Adj a kezébe egy fényképezőgépet, és kérd meg, hogy séta közben nézze meg alaposan a környezetét, és készítsen érdekes képeket. Ezekből a képekből egy albumot is készíthetsz, feliratokkal, akár digitális formában is.

 

kincskeresés a szabadbanKészíts vagy nyomtass otthon egy térképet a környékről, és jelölj be rajta egy útvonalat. Séta vagy biciklizés közben enged a gyermekednek, hogy ő vezessen téged a térkép alapján.

 

Játsszatok kincskeresőset! Egy lapra rajzolj vagy írj olyan dolgokat, amelyekkel séta közben találkozhattok (sárga virág, madár, piros autó stb.). Ha a gyermeked megpillantotta ezek közül valamelyiket, pipálja ki. A cél, minél több dolgot megtalálni. Ehhez készítettünk nektek egy mintát is, amit a cikk végén találtok.

 

Ha van rá lehetőségetek, kertészkedjetek. Jelölj ki a kisgyermeked számára egy területet (ha nem tudod megoldani, cserepeket is adhatsz neki), ahová ő veteményezhet. Hagyd, hadd válasszon ő vetőmagot, zöldséget vagy virágot, és ezután az ő feladata lesz gondoskodni is róla.

 

Ha teheted, akkor az óvoda, iskola után ne haza menjetek egyből, hanem maradjatok még a szabadban vagy a játszótéren. Ha előbb hazamentek, akkor nehezebb lesz újra kimozdulni otthonról.

 

Gyűjtsetek kincseket a természetben! Ezt amúgy is imádják a gyerekek. Nem nagyon találkoztam még olyan gyerkőccel, akinek ne lett volna tele a zsebe kaviccsal, kis bottal, levéllel. Ezekből otthon akár készíthettek is valamit, például tündérkertet.

 

Készíts akadálypályát az udvaron, de akár a játszótéren is kitalálhattok különböző feladatokat, amiket a gyermekednek végre kell hajtania. Ezt akár mesébe ágyazottan is megteheted, például ki kell állnia a hét próbát, hogy elnyerje a jutalmát.

 

Ezt a vidám, angol dalt is megtanulhatjátok a tavaszról, és együtt énekelhetitek, mozoghattok rá: Spring is Here

 

A kincskereső játékhoz a mintát, pedig innen letöltheted:

 

kincskeresés a szabadban

 

Gyermeked egészsége, jókedve érdekében ne vesztegesd az időt, amint csak tehetitek, irány a természet! Érezzétek jól magatokat!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az oldal sütiket használ, hogy a legjobb élményt nyújtsa. Az Sütik elfogadása gombra kattintva fogadhatja el.